De makelaar van Curacao vertelt: Belasting voordelen bij het kopen van een monument op Curaçao

7 januari 2017
landhuis curacao monument kopen makelaar curacao real estate agent makelaarskantoor real estate agency international fine living buy property

De makelaar van Curacao vertelt: Op 1 januari 2017 is de Landsverordening fiscale faciliteiten historische binnenstad en monumenten in werking getreden.

Het unieke aanzicht van het historische gedeelte van Willemstad en de monumenten die zijn ingeschreven worden van grote waarde geacht voor de toeristische aantrekkingskracht van Curaçao. Het doel van deze landsverordening is om de betreffende panden in de binnenstad en kwalificerende monumenten te behouden dan wel te herstellen. Aangezien oudere panden vaak hogere kosten van onderhoud en herstel met zich mee brengen, acht men het wenselijk om investeringen in dergelijke panden te faciliteren en te stimuleren. In zijn algemeenheid geldt deze regeling voor alle panden die officieel zijn aangemerkt als monument. Wij hebben de Landsverordening op file, wilt u een kopie ontvangen? Neem dan even contact met ons op. Wij sturen het u graag op. Wij zijn zeer ervaren in het verkopen van monumenten, vooral omdat we het zelf ook zo prachtig vinden.

 

Beschermde monumenten op Curacao

Een beschermd monument is een monument welke is ingeschreven in het openbaar register voor beschermde monumenten of een onroerend goed welke is gelegen in de binnenstad van Willemstad. De binnenstad van Willemstad is het stadsgebied en havengebied die door de United Nations Educational and Cultural Organization (UNESCO) als historisch gebied is erkend en die bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, aangewezen wordt als het historische gedeelte van Willemstad.

De hierna genoemde belasting voordelen zijn van toepassing op deze beschermde monumenten op Curacao.

 

Belastingvoordelen in de inkomstenbelasting 

Rente

Rente en andere opbrengsten die wordt ontvangen op schuldvorderingen, die wat de hoofdsom betreft zijn verzekerd door hypotheek op een beschermd monument, blijft onbelast.

Investeringsaftrek

Indien in een jaar wordt geïnvesteerd in het onderhoud of de verbetering van een beschermd monument dan wordt het standaard investeringsaftrektarief van 10% verhoogd naar 30%. Daarbij geldt de uitsluiting voor woonhuizen niet, zodat de investeringsaftrek van 30% ook van toepassing is op investeringen in beschermde monumenten die worden gebruikt als woonhuis.

Indien de opbrengst van een onderneming is behaald met werkzaamheden vanuit een werkruimte in een beschermd monument komen de kosten ten laste van de opbrengst van onderneming van dat jaar voor ten hoogste 20% van het investeringsbedrag2.

Huur door een penshonado

Op grond van de penshonadowetgeving moet een penshonado, om te kwalificeren voor het penshonadotarief, een woning met een waarde van tenminste NAf 450.000 onverhuurd in eigendom ter beschikking hebben.

Met de onderhavige landsverordening is bewerkstelligd dat een penshonado ook kwalificeert voor het penshonadotarief indien hij een beschermd monument of een gedeelte daarvan met een waarde van NAf 450.000 voor bewoning huurt dan wel in eigendom ter beschikking heeft en voor maximaal 4 maanden per kalenderjaar verhuurt.

Belastingvoordelen in de winstbelasting

Voor de winstbelasting gelden dezelfde faciliteiten als beschreven hierboven bij ‘rente’ en ‘Investeringsaftrek’.

 

Belasting voordelen overdrachtsbelasting

De overdracht van een beschermd monument is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit scheelt u bij de aankoop van een monument dus 4%. 

 

Belasting voordelen Zegelbelasting

De akten van hypotheekstellingen op beschermde monumenten zijn vrij van zegelbelasting.

 

Monument kopen op Curacao

International Fine Living Curacao is de expert op het gebied van verkoop van monumenten, landhuizen en historisch vastgoed. Er is geen enkele andere makelaar op Curacao die zoveel landhuizen en monumenten heeft verkocht als International Fine Living. Ons hele team is gepassioneerd door  historisch vastgoed. Wij hebben in het verleden onder andere de volgende monumenten en historische gebouwen in onze portfolio gehad:

 • Landhuis Jan Thiel
 • Landhuis Bona Vista
 • Huize Batavia
 • Hotel Scharloo
 • Landhuis Vredenberg
 • Landhuis Groot Kwartier
 • Landhuis Francia
 • Landhuis Ronde Klip
 • Landhuis Siberie
 • Landhuis Salinja
 • Landhuis Sirena Bay

Bent u op zoek naar een monument neem contact met ons op, wij hebben regelmatig monumenten op Curacao in de stille verkoop.

 Dit artikel verscheen in de serie: De Makelaar van Curacao vertelt.

International Fine Living doet haar best om mensen die een huis kopen op Curaçao of een huis verkopen zo goed mogelijk te informeren. Helaas is ook onze tijd beperkt en zullen wij niet altijd in staat zijn om de laatste updates te publiceren. Wij raden u dus altijd aan om de geboden informatie te verifiëren bij de juiste instantie of bedrijf, u kunt geen rechten ontlenen aan de juistheid van de geboden informatie.

Categorieën: Onroerend Goed Curaçao

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • De Makelaar van Curacao vertelt: uw huis laten fotograferen, wat moet ik voorbereiden?

  De Makelaar van Curacao vertelt: uw huis laten fotograferen, wat moet ik voorbereiden? Huis verkopen op Curacao en klaarmaken voor de fotoreportage? Hoe bereidt u uw huis het beste voor op een fotoreportage? Een mooie fotoreportage is van essentieel belang om uw huis goed te verkopen. Potentiële kopers starten de zoektocht van hun huis in…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curaçao vertelt: Het beste van Curaçao

  DE MAKELAAR VAN CURAÇAO VERTELT: HET BESTE VAN CURAÇAO Wij delen graag! Het begint vaak met advies over koopwoningen op Curaçao. Maar het gaat vaak daarna al snel over welke buurt van Curaçao is leuk? Welke school past het beste bij jouw kinderen en waar liggen de mooiste stranden van Curaçao? Maar we delen ook…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curacao vertelt: De bruisende wijk Otrobanda

  De makelaar van Curaçao vertelt: de historie van de bruisende wijk Otrobanda. Otrobanda is één van de vier wijken die behoort tot Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De andere wijken zijn Punda, Scharloo en Pietermaai. De beroemde pontjesbrug ook wel bekend als ‘Koningin Emmabrug’ brengt je van Punda naar Otrobanda. Otrobanda betekent ‘aan de andere…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curacao vertelt: De notaris op Curacao

  De makelaar van Curacao vertelt: De notaris op Curacao Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld over de koop of verkoop van uw huis, het opstellen van een samenlevingscontract of zaken rond uw onderneming. Koopt u een huis op Curacao, dan gaat de juridische levering daarvan altijd via een…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curacao vertelt de leukste watersporten van Curaçao

  De makelaar van Curacao vertelt: De leukste watersporten op Curacao Kitesurfen Kitesurfen wordt steeds populairder op Curaçao. Er zijn verschillende plekken die zeer geschikt zijn voor kitesurfen, waaronder Sint Jorisbaai. Hier wordt ook lesgegeven en het is mogelijk om materiaal te huren bij de lokale kitesurfschool. Voor wie al kan kitesurfen is een trip naar…

  Lees verder »