De makelaar van Curaçao vertelt: Kosten koper als u een huis koopt op Curacao, waar bestaan die uit?

24 juni 2022

De makelaar van Curaçao vertelt: Kosten koper als u een huis koopt op Curacao, waar bestaan die uit?

Kosten koper als u een huis koopt op Curacao.

Achter de vraagprijs ziet u altijd staan, ‘k.k’. wat staat voor ‘kosten koper’. Bijna alle woningen en kavels op Curacao worden ‘kosten koper’ verkocht. Kosten koper betekent dat de extra kosten die een koop met zich meebrengt, voor rekening van de koper zijn.

Hieronder leest u uit welke onderdelen de kosten koper bestaat:

 • Overdrachtsbelasting, dit is op Curaçao momenteel 4% ( deze is niet terug te vorderen als u op korte termijn de aankoop weer doorverkoopt, zoals in Nederland)
 • Kadasterkosten en zegels, dit is op Curaçao momenteel een standaardtarief van ANG. 910,-;
 • Notarieel honorarium, tarieven vastgesteld door Gemeenschappelijk Hof van Justitie; hierdoor heeft u weinig tot eigenlijk geen mogelijkheid tot onderhandeling met de notaris over de tarieven. Elke notaris hanteert dit tarievenstelsel.
 • Omzetbelasting (OB), momenteel 6% van het notarieel honorarium.

Bestaat het onderdeel uit een percentage? Dan betaalt u een percentage over de verkoopprijs óf de leggerwaarde (fiscale waarde, in Nederland WOZ waarde genoemd). De hoogste waarde wordt aangehouden.De totale kosten koper liggen bij de meeste huizen ergens tussen de 5 en 7% van de verkoopprijs of leggerwaarde.

Een van de notarissen heeft een handige rekentool op de website staan om de kosten koper uit te rekenen. U kunt hier zowel de kosten van de leveringsakte als de kosten van een hypotheekakte, als u die nodig heeft uit rekenen. Een hypotheek akte vormt geen vast onderdeel van de kosten koper.

Als koper bent u vrij om een notaris te kiezen, deze moet echter wel gevestigd zijn op Curaçao. Laat u vooraf goed informeren over de doorlooptijden, het hebben van derdengeld rekeningen in andere valuta zoals Euro en US dollar. Wij kunnen u goed adviseren over de te kiezen notaris. Ze zijn niet allemaal even goed.  Door goed met ons te bespreken hoe u een woning of kavel gaat kopen, in welke valuta en bij welke notaris kunnen wij veel geld besparen. Na 16 jaar in ’the business’, hebben we alle situaties wel een keer meegemaakt. Profiteer daarvan.

Financiering kosten koper op Curacao

In sommige gevallen financieren banken ook (een gedeelte van) de kosten kosten kopen, maar zeker niet in alle gevallen. Banken houden er niet van om meer te financieren dan de waarde van de woning. Daarom is het verstandig om zelf geld te sparen voordat u een woning gaat kopen. 100% financiering van het aankoopbedrag komt op Curacao nauwelijks voor.

Vrij op naam (V.O.N.) op Curacao

Het tegenovergestelde van “kosten koper” (k.k.) is “vrij op naam” (v.o.n.). Verkoop van woningen vrij op naam komt niet zo veel voor op Curacao. Vrij op naam betekent dat alle noodzakelijke extra kosten inclusief zijn bij de koop. Andere kosten zijn niet inclusief. De overdrachtsbelasting, omzetbelasting, kadaster- en zegelkosten en notariskosten zijn inclusief. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een volmacht of een bankgarantie? Dit zijn geen noodzakelijke extra kosten, dus deze zijn altijd voor de koper. Ook een hypotheekakte komt voor eigen rekening van een koper als er v.o.n wordt verkocht. Soms komt deze constructie voor bij nieuwbouwprojecten, u bent dan wel verplicht om de notaris van de projectontwikkelaar te gebruiken.

Dit artikel verscheen in de serie: De Makelaar van Curacao vertelt.

 

International Fine Living doet haar best om mensen die een huis kopen op Curaçao of een huis verkopen zo goed mogelijk te informeren. Helaas is ook onze tijd beperkt en zullen wij niet altijd in staat zijn om de laatste updates te publiceren. Wij raden u dus altijd aan om de geboden informatie te verifiëren bij de juiste instantie of bedrijf, u kunt geen rechten ontlenen aan de juistheid van de geboden informatie.

Categorieën: Curaçao eiland, Onroerend Goed Curaçao

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • De makelaar van Curacao vertelt: De notaris op Curacao

  De makelaar van Curacao vertelt: De notaris op Curacao Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld over de koop of verkoop van uw huis, het opstellen van een samenlevingscontract of zaken rond uw onderneming. Koopt u een huis op Curacao, dan gaat de juridische levering daarvan altijd via een…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curacao vertelt de leukste watersporten van Curaçao

  De makelaar van Curacao vertelt: De leukste watersporten op Curacao Kitesurfen Kitesurfen wordt steeds populairder op Curaçao. Er zijn verschillende plekken die zeer geschikt zijn voor kitesurfen, waaronder Sint Jorisbaai. Hier wordt ook lesgegeven en het is mogelijk om materiaal te huren bij de lokale kitesurfschool. Voor wie al kan kitesurfen is een trip naar…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curaçao vertelt: Kosten koper als u een huis koopt op Curacao, waar bestaan die uit?

  De makelaar van Curaçao vertelt: Kosten koper als u een huis koopt op Curacao, waar bestaan die uit? Kosten koper als u een huis koopt op Curacao. Achter de vraagprijs ziet u altijd staan, ‘k.k’. wat staat voor ‘kosten koper’. Bijna alle woningen en kavels op Curacao worden ‘kosten koper’ verkocht. Kosten koper betekent dat…

  Lees verder »

 • De makelaar van Curaçao vertelt: Kunst & Cultuur op Curaçao

  De makelaar van Curaçao vertelt; Curaçao is een heel cultureel eiland. Naast de mooie witte stranden is er ook veel te bekijken. Curaçao barst van de kunst en cultuur. Of het nou beelden, gebouwen of schilderijen zijn. Je vindt het hier allemaal! Misschien is het ook wel de magie van Curaçao die veel kunstenaars er…

  Lees verder »

 • De Makelaar van Curaçao vertelt: De bekendste scholen op Curacao

  De makelaar op Curacao vertelt: Op Curacao heb je verschillende basisscholen. Het onderwijsstelsel is in grote lijnen vergelijkbaar met het systeem in Nederland. Je kind kan op Curacao naar het kinderdagverblijf, de peuterschool, het Funderend Onderwijs (basisschool) en daarna naar de middelbare school (VMBO, Havo/ VWO) Scholen op Curacao beginnen al vroeg, ergens tussen 7.15 en 8 uur. Daarom zijn de kinderen…

  Lees verder »