De makelaar van Curacao vertelt: Belasting voordelen bij het kopen van een monument op Curaçao

7 januari 2017
landhuis curacao monument kopen makelaar curacao real estate agent makelaarskantoor real estate agency international fine living buy property

De makelaar van Curacao vertelt: Op 1 januari 2017 is de Landsverordening fiscale faciliteiten historische binnenstad en monumenten in werking getreden.

Het unieke aanzicht van het historische gedeelte van Willemstad en de monumenten die zijn ingeschreven worden van grote waarde geacht voor de toeristische aantrekkingskracht van Curaçao. Het doel van deze landsverordening is om de betreffende panden in de binnenstad en kwalificerende monumenten te behouden dan wel te herstellen. Aangezien oudere panden vaak hogere kosten van onderhoud en herstel met zich mee brengen, acht men het wenselijk om investeringen in dergelijke panden te faciliteren en te stimuleren. In zijn algemeenheid geldt deze regeling voor alle panden die officieel zijn aangemerkt als monument. Wij hebben de Landsverordening op file, wilt u een kopie ontvangen? Neem dan even contact met ons op. Wij sturen het u graag op. Wij zijn zeer ervaren in het verkopen van monumenten, vooral omdat we het zelf ook zo prachtig vinden.

 

Beschermde monumenten op Curacao

Een beschermd monument is een monument welke is ingeschreven in het openbaar register voor beschermde monumenten of een onroerend goed welke is gelegen in de binnenstad van Willemstad. De binnenstad van Willemstad is het stadsgebied en havengebied die door de United Nations Educational and Cultural Organization (UNESCO) als historisch gebied is erkend en die bij landsbesluit,  aangewezen wordt als het historische gedeelte van Willemstad.

De hierna genoemde belasting voordelen zijn van toepassing op deze beschermde monumenten op Curacao.

 

Belastingvoordelen in de inkomstenbelasting 

Rente

Rente en andere opbrengsten die wordt ontvangen op schuldvorderingen, die wat de hoofdsom betreft zijn verzekerd door hypotheek op een beschermd monument, blijft onbelast.

Investeringsaftrek

Indien in een jaar wordt geïnvesteerd in het onderhoud of de verbetering van een beschermd monument dan wordt het standaard investeringsaftrektarief van 10% verhoogd naar 30%. Daarbij geldt de uitsluiting voor woonhuizen niet, zodat de investeringsaftrek van 30% ook van toepassing is op investeringen in beschermde monumenten die worden gebruikt als woonhuis.

Indien de opbrengst van een onderneming is behaald met werkzaamheden vanuit een werkruimte in een beschermd monument komen de kosten ten laste van de opbrengst van onderneming van dat jaar voor ten hoogste 20% van het investeringsbedrag2.

Huur door een penshonado

Op grond van de penshonadowetgeving moet een penshonado, om te kwalificeren voor het penshonadotarief, een woning met een waarde van tenminste NAf 450.000 onverhuurd in eigendom ter beschikking hebben.

Met de onderhavige landsverordening is bewerkstelligd dat een penshonado ook kwalificeert voor het penshonadotarief indien hij een beschermd monument of een gedeelte daarvan met een waarde van NAf 450.000 voor bewoning huurt dan wel in eigendom ter beschikking heeft en voor maximaal 4 maanden per kalenderjaar verhuurt.

Belastingvoordelen in de winstbelasting

Voor de winstbelasting gelden dezelfde faciliteiten als beschreven hierboven bij ‘rente’ en ‘Investeringsaftrek’.

 

Belasting voordelen overdrachtsbelasting

De overdracht van een beschermd monument is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit scheelt u bij de aankoop van een monument dus 4%. 

 

Belasting voordelen Zegelbelasting

De akten van hypotheekstellingen op beschermde monumenten zijn vrij van zegelbelasting.

 

Monument kopen op Curacao

International Fine Living Curacao is de expert op het gebied van verkoop van monumenten, landhuizen en historisch vastgoed. Er is geen enkele andere makelaar op Curacao die zoveel landhuizen en monumenten heeft verkocht als International Fine Living. Ons hele team is gepassioneerd door  historisch vastgoed. Wij hebben in het verleden onder andere de volgende monumenten en historische gebouwen in onze portfolio gehad:

 • Landhuis Jan Thiel
 • Landhuis Bona Vista
 • Huize Batavia
 • Hotel Scharloo
 • Landhuis Vredenberg
 • Landhuis Groot Kwartier
 • Landhuis Ronde Klip
 • Landhuis Siberie
 • Scharloo 17
 • Landhuis Salinja
 • Landhuis Sirena Bay
 • Witteweg Otrobanda

Momenteel hebben we de volgende monumenten in de verkoop

Bent u op zoek naar een monument neem contact met ons op, wij hebben regelmatig monumenten op Curacao in de stille verkoop.

Dit artikel verscheen in de serie: De Makelaar van Curacao vertelt.

International Fine Living doet haar best om mensen die een huis kopen op Curaçao of een huis verkopen zo goed mogelijk te informeren. Helaas is ook onze tijd beperkt en zullen wij niet altijd in staat zijn om de laatste updates te publiceren. Wij raden u dus altijd aan om de geboden informatie te verifiëren bij de juiste instantie of bedrijf, u kunt geen rechten ontlenen aan de juistheid van de geboden informatie. Andere makelaars op Curacao opgelet: op al onze teksten zit Copyright. Het is dus niet toegestaan om teksten of delen daarvan over te nemen. Wel mag iedereen die dat wil natuurlijk een link naar ons blog plaatsen.

Categorieën: Curaçao Onroerend Goed

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Last items

 • Inkomsten belasting Curacao 10%: lekker vroeg met pensioen met de Penshonado Regeling

  De Pensionado Regeling op Curaçao: Jouw Tropische Belastingparadijs Ben je klaar met de Nederlandse kou en regen en klaar voor een zonnige ommezwaai in jouw leven? Als het idee van genieten onder de tropische zon terwijl je fiscaal vriendelijk behandeld wordt jou als muziek in de oren klinkt, dan is de Penshonado Regeling op Curaçao…

  Read more »

 • Het belang van compliance bij het kopen van een huis op Curaçao

  “Waar betaal je dat allemaal van?” ..is een vraag die je niet direct van een makelaar verwacht nadat je tot overeenstemming bent gekomen over de koopprijs van je nieuwe huis op Curacao. Waarom is compliance belangrijk? Het vormt het begin van een zorgvuldig complianceproces wanneer je droom van het kopen van een huis op Curaçao…

  Read more »

 • De makelaar van Curacao vertelt: Belasting op verhuur van uw woning op Curaçao

  Welke belasting bent u verschuldigd bij verhuur van uw woning op Curaçao De makelaar van Curacao vertelt: Een woning op Curacao verhuren kan heel aantrekkelijk zijn. Er is veel vraag naar woonruimte voor de lange en korte termijn. Natuurlijk wilt u ook weten of u belasting verschuldigd bent over de huurinkomsten. Het antwoord is niet…

  Read more »

 • Investeren in Willemstad Summit 4 & 5 december 2023

  “Invest inWillemstad” Curaçao Summit 2023: Kansen in het Caribische gebied Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, belooft in 2023 een strategische hub voor investeringen te worden. De Invest in Willemstad Summit biedt tal van mogelijkheden voor investeerders die willen profiteren van de groeiende populariteit van de stad. In deze blog bespreken we waarom Willemstad een aantrekkelijke…

  Read more »

 • Investeringskans op Curaçao: bouwgrond voor villa’s en toeristische doeleinden

  Prachtig gelegen bouwgrond te koop op Curacao van 284 hectare Curacao heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen als bestemming voor toeristen, mede dankzij de toename van luchtvaartverbindingen vanuit Nederland, de Verenigde Staten en andere bestemmingen. Met dagelijkse vluchten van Corendon, Tui en KLM vanuit Amsterdam, en verbindingen vanuit Miami en New York met…

  Read more »

Trustpilot