De makelaar van Curacao vertelt: De notaris op Curacao

11 juli 2022
notaris curacao notariskantoor huis kopen makelaarskantoor advies notaris koopcontract koopakte leveringsakte

Het Belang van het Kiezen van de juiste Notaris op Curaçao

Curaçao, een prachtig eiland in het Caribisch gebied, trekt mensen van over de hele wereld aan vanwege zijn adembenemende schoonheid, diverse cultuur en veelbelovende mogelijkheden. Of het nu gaat om het kopen van een droomhuis aan het strand, het opstellen van een samenlevingscontract of het afhandelen van zakelijke transacties, het eiland biedt tal van gelegenheden voor juridische afspraken. In deze blog zullen we de belangrijke rol belichten die een notaris op Curaçao speelt bij het faciliteren van rechtsgeldige en bindende overeenkomsten en natuurlijk in het bijzonder in het vastgoed. Bovendien zullen we diep ingaan op de compliance regels en voorschriften waaraan notarissen ons eiland moeten voldoen om de integriteit van hun beroep te waarborgen. Tevens vindt u hieronder een lijst met alle 8 notariskantoren van het eiland.

De Onmisbare Rol van de Notaris op Curaçao

De notaris, een juridische professional met diepgaande kennis van wetten en regels, vervult een onmisbare rol bij het helpen van individuen en entiteiten om juridische overeenkomsten te sluiten die afdwingbaar en bindend zijn. Deze overeenkomsten kunnen uiteenlopen van vastgoedtransacties, zoals het kopen of verkopen van onroerend goed, tot het vastleggen van samenlevingscontracten of zakelijke regelingen voor ondernemingen.

Wanneer u een huis op Curacao koopt gaat de juridische levering altijd via een notaris op Curaçao. U kunt dus niet terecht bij een notaris in Nederland of een ander land dan Curaçao voor deze specifieke juridische stappen. Echter, als u om welke reden dan ook niet persoonlijk aanwezig kunt zijn bij de ondertekening van documenten, is het mogelijk om een volmacht te legaliseren via een andere notaris. Het hele proces bij de notaris vereist echter wel deskundig advies en begeleiding, en daarvoor kunt u rekenen op de expertise van een goede makelaar op Curaçao. De notaris moet namelijk wel voorzien worden van de juiste documenten en heeft ook af en toe een reminder nodig om de datum van levering te halen.

De Juridische Adviseur en Bewaker van Belangen

Een notaris is niet zomaar een getuige bij juridische transacties; ze zijn juridische adviseurs en belangenbehartigers voor alle betrokken partijen. Wat een notaris uniek maakt, is hun deskundigheid, onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Deze kwaliteiten zijn van belang om ervoor te zorgen dat alle partijen eerlijk en rechtvaardig worden behandeld.

Het belangrijkste gereedschap van een notaris is de notariële akte, waarin alle afspraken en voorwaarden van een overeenkomst gedetailleerd worden vastgelegd. Deze akte dient als een juridisch bindend document dat duidelijkheid verschaft aan alle betrokken partijen. Zelfs als er later twijfel of geschillen ontstaan, biedt de notariële akte een onbetwistbaar bewijs van de overeengekomen voorwaarden. Dit is dus een groot verschil met de koopovereenkomst, wat een overeenkomst is tussen partijen en die opgemaakt wordt door de makelaar. Deze koopovereenkomst moet overigens ook voldoen aan de juiste juridische vereisten, dus ook daarbij is het van belang een ter zake kundige makelaar in de arm te nemen.

Een beëdigd Ambt op Curaçao

Het zijn van notaris wordt op Curaçao beschouwd als een “beëdigd ambt.” Dit betekent dat notarissen een bijzondere status genieten binnen de juridische gemeenschap van het eiland. Deze status brengt specifieke verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het naleven van strikte regels en voorschriften om de integriteit van het beroep te waarborgen.

Compliance Regels voor Notarissen op Curaçao

Notarissen op Curaçao zijn onderworpen aan een reeks compliance regels en voorschriften om ervoor te zorgen dat ze hun taken op een transparante, eerlijke en professionele wijze vervullen. Deze regels omvatten:

1. Onafhankelijkheid en Onpartijdigheid

Een van de kernprincipes van het notariaat is de verplichting voor notarissen om te handelen met volledige onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Dit betekent dat notarissen geen persoonlijke belangen mogen hebben bij de transacties waarbij ze betrokken zijn. Ze moeten ervoor zorgen dat alle betrokken partijen op gelijke wijze worden behandeld en dat er geen sprake is van partijdigheid.

2. Naleving van de Wet

Notarissen moeten te allen tijde strikt voldoen aan alle wetten en voorschriften die van toepassing zijn op vastgoedtransacties op Curaçao. Dit omvat zorgvuldige kennis van en naleving van de geldende wetgeving met betrekking tot vastgoed, contracten en andere juridische kwesties. Zo vervult de notaris de rol van poortwachter van de FIU ( de Financial Investigation Unit). Het instituut dat witwassen en de financiering van terrorisme tegengaat. Zij of hij zal u dus vragen wat de herkomst is van de gelden waarmee de transactie wordt gedaan u dient hier ook bewijzen voor te kunnen overleggen.

3. Vertrouwelijkheid

Een andere essentiële verplichting voor notarissen is het handhaven van strikte vertrouwelijkheid met betrekking tot de informatie die ze tijdens transacties verkrijgen. Ze moeten ervoor zorgen dat alle vertrouwelijke gegevens van cliënten veilig worden bewaard en niet worden onthuld aan derden zonder de juiste toestemming.

4. Integriteit en Ethiek

Notarissen moeten handelen met de hoogste mate van integriteit en ethiek. Ze mogen geen acties ondernemen die hun professionele integriteit in twijfel trekken of het vertrouwen van hun cliënten schaden.

5. Registratie en Archivering

Notarissen zijn verantwoordelijk voor het correct registreren en archiveren van alle notariële akten en documenten. Dit garandeert dat belangrijke juridische documenten te allen tijde beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle betrokken partijen.

6. Educatie en Bijscholing

Om hun deskundigheid te behouden, moeten notarissen voortdurend hun kennis en vaardigheden bijwerken. Ze moeten deelnemen aan voortgezette educatieprogramma’s en op de hoogte blijven van wijzigingen in de wetgeving en regelgeving.

7. Klantenservice en Toegankelijkheid

Notarissen moeten zorgen voor een hoog niveau van klantenservice en toegankelijkheid. Ze moeten beschikbaar zijn om vragen van cliënten te beantwoorden en hen te begeleiden door het proces van het opstellen en formaliseren van juridische overeenkomsten. Helaas zijn veel notarissen op Curacao heel erg druk en zijn vaak slecht tot niet bereikbaar, bellen niet altijd terug of reageren niet op email. Wij hebben als makelaarskantoor door onze jarenlange ervaring met een aantal notarissen zo’n goede relatie dat wij wel toegang hebben. Doe hier uw voordeel mee.

Tarieven notaris Curacao

De tarieven van de notaris op Curacao zijn vastgelegd in een beschikking van het Hof van Justitie. Daarom is het vrijwel onmogelijk om te onderhandelen over je afrekening. De zeven notariskantoren op Curacao zijn stelselmatig onderbezet waardoor de doorlooptijden van de notariële diensten lang kunnen zijn. Wij hebben een afschrift van de beschikking van de tarieven op file. Wij sturen deze met plezier naar u toe.

Notaris op Curacao kiezen

In de ruim 16 jaar van het bestaan van ons makelaarskantoor hebben wij intussen met alle notarissen wel een keer gewerkt. Wij geven u graag advies welke notaris u het beste voor welke dienst kunt gebruiken. Ook hebben niet alle notarissen een Euro rekening, die voor een transactie in Euro wel zo makkelijk is en vooral financieel voordelig. U voorkomt hiermee, bij uitvoer van gelden, de 1% license fee die de Centrale Bank van Curacao heft over het gehele bedrag. Laat u door uw makelaar goed adviseren, ook over de valuta waarin u uw transactie doet.

Conclusie

In een wereld vol juridische complexiteit en uitdagingen is de rol van een competente notaris bij vastgoedtransactie van onmisbare waarde. De keuze voor een goede notaris op Curaçao is een beslissing van vitaal belang bij het realiseren van uw juridische doelen en het beschermen van uw belangen in deze tropische juridische oase. Wij helpen, en slepen als het moet;-), u er graag doorheen

De notarissen van Curacao: 

Fung-A-Loi & Samandar

Neptunusweg 52 

tel: 005999 737 0877 

ffungaloi@fungaloi-samandar.com

De Website van Fung a loi en Samander

Notariskantoor Simon & Steenbaar

Schout bij Nacht Doormanweg 65, Curacao

tel: 005999 737 1111

info@simon-steenbaar.com

De Website van Notaris Simon en Steenbaar

 

Notariskantoor Naaldijk 

Kaya WFG, 32 Jombi Mensing, Willemstad, Curaçao

Tel  005999 4612219

info@naaldijk.com

De website van Notaris Naaldijk

 

Notaris Chatlein 

Rooi Catootjeweg 16, Willemstad, Curaçao

tel: 005999 738 1414 

notaris@chatlein.com

Geen website

 

Notariskantoor Moerdijk

Rooi Catootjeweg 1 

tel: 005999 736 5222

info@notaris.cw

De website van Notaris Moerdijk

 

STAAT Notariaat

Mercuriusstraat 15 

tel: 005999 462-8111

hello@staatnotariaat.com

De website van STAAT Notariaat

 

Notaris Victoria

Kaya W.F.G. ( Jombi) Mensing 27 Curacao

Tel. 005999 7363737

info@notarisvictoria.com

De website van notaris Victoria

 

Baaten LAW Civil Law Notary Services Curacao

Gaitoweg 2, Curacao

T: (5999) 737 1111

F: (5999) 737 1133

info@baatenlaw.com

Baaten Law

Dit artikel verscheen in de serie: De Makelaar van Curacao vertelt.

International Fine Living doet haar best om mensen die een huis kopen op Curaçao of een huis verkopen zo goed mogelijk te informeren. Helaas is ook onze tijd beperkt en zullen wij niet altijd in staat zijn om de laatste updates te publiceren. Wij raden u dus altijd aan om de geboden informatie te verifiëren bij de juiste instantie of bedrijf, u kunt geen rechten ontlenen aan de juistheid van de geboden informatie.

Categorieën: Curaçao Onroerend Goed

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Last items

  • Het belang van compliance bij het kopen van een huis op Curaçao

    “Waar betaal je dat allemaal van?” ..is een vraag die je niet direct van een makelaar verwacht nadat je tot overeenstemming bent gekomen over de koopprijs van je nieuwe huis op Curacao. Waarom is compliance belangrijk? Het vormt het begin van een zorgvuldig complianceproces wanneer je droom van het kopen van een huis op Curaçao…

    Read more »

  • De makelaar van Curacao vertelt: Belasting op verhuur van uw woning op Curaçao

    Welke belasting bent u verschuldigd bij verhuur van uw woning op Curaçao De makelaar van Curacao vertelt: Een woning op Curacao verhuren kan heel aantrekkelijk zijn. Er is veel vraag naar woonruimte voor de lange en korte termijn. Natuurlijk wilt u ook weten of u belasting verschuldigd bent over de huurinkomsten. Het antwoord is niet…

    Read more »

  • Investeren in Willemstad Summit 4 & 5 december 2023

    “Invest inWillemstad” Curaçao Summit 2023: Kansen in het Caribische gebied Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, belooft in 2023 een strategische hub voor investeringen te worden. De Invest in Willemstad Summit biedt tal van mogelijkheden voor investeerders die willen profiteren van de groeiende populariteit van de stad. In deze blog bespreken we waarom Willemstad een aantrekkelijke…

    Read more »

  • Investeringskans op Curaçao: bouwgrond voor villa’s en toeristische doeleinden

    Prachtig gelegen bouwgrond te koop op Curacao van 284 hectare Curacao heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen als bestemming voor toeristen, mede dankzij de toename van luchtvaartverbindingen vanuit Nederland, de Verenigde Staten en andere bestemmingen. Met dagelijkse vluchten van Corendon, Tui en KLM vanuit Amsterdam, en verbindingen vanuit Miami en New York met…

    Read more »

  • De voorbereiding op een bezichtiging bij huizen op Curaçao

    Ik wil een huis kopen op Curacao, hoe bereid ik me voor op de bezichtigingen? Als je van plan bent om een huis te kopen op ons prachtige eiland, is de bezichtiging van een woning een cruciale stap in het koopproces. Het biedt je de gelegenheid om te ontdekken of de betreffende woning voldoet aan…

    Read more »

Trustpilot